Kunstkring R&M, 2e Bijeenkomst december 2022

Met de trein naar Dordrecht voor het uitje van de Kunstkring!  We gingen naar Dordrecht, ooit de belangrijkste stad van Nederland, omdat hier de Eerste Vrije Statenvergadering werd gehouden in 1572.  Gelukkig is het weer aangenaam, maar wel nat, de paraplu moest mee. Omdat de bus niet reed, gingen we te voet naar Vila Augustus, met zijn mooie tuinen en fraai historisch hotel. We hadden een gezellige lunch met toelichting van Leonie over de historie van Villa Augustus. Door de tuinen wandelden we naar de bushalte…de bus kwam niet …dan maar weer te voet. De stadsrondwandeling ging over historische bruggen, langs het Stadhuis, de Grachtwacht ( een muurschildering tgv 800 jaar stad) , het standbeeld van de gebroeders de Witt en Ary Scheffer. Brigitte gaf steeds een toelichting over de bezienswaardigheden. Vervolgens liepen we langs het Augustijner complex en de Zakkendragerstaat. De gevel van Kunstkerk, een ontwerp van Studio Job Smeets uit Weert, werd bekeken. Nog even het Arend Maartenshof ingelopen,  om bij het Museum uit te komen.  Na een kopje koffie, bekeken we de tentoonstelling ‘Wanderlust’, een mooie tentoonstelling! Op de terugweg aten we bij de Post, heerlijke schalen met kleine Italiaanse hapjes Een mooie afsluiting van een, ondanks de regen, gezellige dag. En met 13.617 stappen op de teller!  

Kunstkring R&M 1e Bijeenkomst september 2022

Door enkele leden van de Probus is het initiatief genomen tot oprichting van een Kunstkring Met als doel het gezamenlijk bezoeken van exposities, in Nederland en de Euregio. Immers  ervaringen uitwisselen en samen beleven van kunst is een nog meer intense beleving. De eerste bijeenkomst, de aftrap, was in Heerlen. We gingen met een groep van 7 personen naar ‘Schunck, Het Glaspaleis’ voor een expositie van Keith Haring.  Vooraf dronken we koffie in ‘De Huiskamer’ van het station. Leonie vertelde over de renovatie van het stations kwartier (voorheen veel  drugsoverlast) en de geschiedenis van het Glaspaleis. Gewapend met deze kennis gingen we Heerlen in.

De expositie was de moeite waard, met een mooie introductie film!  Keith Haring is een flamboyante en geëngageerde schilder, die helaas jong gestorven is

 

 

 

 

 

 

We lunchten bij de ‘3 Gezusters’ een kloostercomplex, in het centrum van Heerlen. Een locatie die, gezien zijn verbinding met de historie van Heerlen, aandacht verdient.  Om de stad nog meer te verfraaien zijn Murals op blinde muren aangebracht.  Met toelichting van Leonie liepen de Mural route met prachtige muurschilderingen van diverse internationale kunstenaars. Het Maankwartier rondom het station verdient aandacht en heeft mediterrane allure. Na dat dagje Heerlen waren we veel te weten gekomen over de kunstenaar Keith Haring en de renovatie van  Heerlen.  Een geslaagde dag en een mooie start van de Kunstkring!