Leesclub ‘Booklovers’

Oktober 2016 — Vanuit onze Probusclub is een initiatief ontstaan een gemengde leesclub op te richten. In de leesclub hebben enkele Probus leden, een partner van een Probus lid en haar vriendin, met belangstelling voor literatuur zich verenigd.  De bijeenkomsten vinden een keer per twee maanden plaats; steeds op wisselende locaties bij een van de leden thuis. Een van de leden is gastvrouw, een ander is voorzitter en bereidt het boek voor.

We hebben als naam voor onze leesclub “Booklovers’ gekozen, want dit is wat we gemeen hebben!

Hieronder treft u de boeken aan die gelezen en besproken zijn vanaf 2016

Booklovers 2023

januari 2023 

Met Leonie als gespreksleider en Henriette als gastvrouw bespraken we het romandebuut ‘Aleksandra’ van Lisa Weeda. Een historische familieroman,  die het noodlot  beschrijft van de regio in het oosten van Oekraïne en het zuiden van Rusland, waar de Don-Kozakken wonen. De familie en het land kent veel tragiek, maar iedereen zwijgt erover. Het boek valt onder het magisch-realisme, een stijl die niet door ieder van ons gewaardeerd werd. Ook de wisseling van perspectief,  beurtelings in het heden, tijdens de Tweede Wereldoorlog, de jaren dertig, de Russische Revolutie en de Oekraïense burgeroorlog en de tientallen personages, vonden wij best wel lastig. Het boek geeft veel inzicht in de geschiedenis van deze regio en gezien de huidige oorlog, gaf het boek veel aanleiding tot een interessante discussie.  Een geanimeerde bijeenkomst. 

 

 

 

 

Booklovers 2022

Oktober 2022

Met Leonie als gastvrouw verwelkomden we het nieuwe lid van onze boekenclub Eline. We hadden gekozen voor het boek  ‘’t Hooge Nest’ van Roxanne van Ieperen.  In dit boek reconstrueert de schrijfster een deel van het leven van deze Joodse zussen, Janny en Lien Brilleslijper. Beiden zeer actief in het verzet. Uit het verhaal wordt wel duidelijk dat het Nederlandse volk in oorlogstijd twee gezichten heeft getoond. De discussie over het boek ging niet alleen over de inhoud, over ervaringen in de familie tijdens de oorlogsjaren, maar spitste zich ook toe op de vraag:  hoe zou je zelf hebben gehandeld in vergelijkbare omstandigheden?.

Juli 2022  Op voordracht van Leonie en ten huize van Brigitte werd het boek ‘Fortuna’s kinderen’ van Annejet van der Zijl besproken Het boek vertelt de geschiedenis van twee generaties gelukszoekers (die ze  ‘fortuinzoekers’ noemt) en hun nazaten samengesmeed in een ‘trans-Atlantische familiekroniek’ die de hele 19de en een deel van de 20ste eeuw beslaat.  Het boek begint in Monster, de plaats waar Henriette gewoond heeft Een interessant boek, met zeer veel gesprekstof, mede gezien de huidige (politieke) discussie over het slavernijverleden van Nederland.  

 

Mei 2022 Bij Nellie, als gastvrouw, werd op voordracht van Brigitte het boek ‘De vergelding’ van Jan Brokken besproken.  Het boek schetst de gebeurtenissen in het dorp Rhoon, een aanslag op een Duitse militair, die in het dorp generaties lang diepe sporen achter laat, in een voorheen hechte gemeenschap. De gebeurtenissen worden beschreven aan de hand van duizenden pagina’s processtukken, getuigenverhoren en 185 interviews met betrokkenen. Het boek ontlokte een levendige discussie over schuld, wegkijken en schaamte.      

Maart 2022 Niet meer gehinderd door corona beperkingen hadden we een bijeenkomst bij Henriette Op voordracht van Nellie bespraken we het boek van Geert MakGrote verwachtingen In Europa 1919-2019  Geert Mak schetst de sfeer en stemming tijdens de eeuwwisseling, het optimisme dat toen hoogtij vierde maar gaandeweg verdween…. Een boek die door de huidige politieke ontwikkelingen onverwachts een andere lading had gekregen.  Er ontstond dan ook een levendige discussie, mede geïnspireerd door de oud politica Nellie  

 

 

Booklovers 2021  

November 2021 Een bijeenkomst met Leonie als gastvrouw, met het boek ‘Ik ga leven’ van Lale Gul  voorgedragen door Henriette. De schrijfster beschrijft op openhartige wijze wat het betekent voor een meisje uit een streng-islamitisch milieu, om op te groeien in Nederland Het thema leverde weer heel veel  stof voor een boeiende discussie over integratie van moslimmeisjes in Nederland en de moeilijkheden die ze hierbij ondervinden in  hun traditionele gezin. 

September 2021 Brigitte was deze keer gastvrouw met het boek ‘Ik moet u echt iets zeggen’  van de gelauwerde auteur Mensje van Keulen. (voorgedragen door Leonie ) Een verhalenbundel met in elk verhaal een verassende ontknoping, speelse maar ook grimmige verhalen gaan over stille, terughoudende types, onder de voet gelopen door hun omgeving. Maar die zich in het verhaal  ontpoppen als een held. Een boeiende schrijver, waar we toch te weinig van wisten….zo was het weer een inspirerende  bijeenkomst.

Juli 2021  Nellie was deze keer gastvrouw bij  een geanimeerde en inspirerende ochtend met het boek; ‘De haas met de amberkleurige ogen’ besproken door Brigitte. Deze internationale bestseller van  Edmund de Waal schetst op meeslepende wijze de geschiedenis van zijn familie en hun bijzondere netsukeverzameling.  Van een ontluikend imperium in Odessa naar het fin de siècle in Parijs, via bezet Wenen naar het naoorlogse Tokio: tegen de achtergrond van een tumultueuze eeuw volgt De Waal de reis van de netsukes door de generaties van zijn opmerkelijke familie.

 

Mei 2021  Door de gastvrijheid van Henriette konden we in coronatijd nog steeds de bijeenkomsten door laten gaan. Met warme kleding zaten we in een prachtige omgeving in  het fraaie  tuinhuis. De biografie van Obama  ‘Dromen van mijn vader’ werd besproken, een voorstel van Nellie. Het boek vertelt helder, meeslepend en zonder vals sentiment hoe hij als zoon van een zwarte Afrikaanse vader en een witte Amerikaanse moeder probeert een betekenisvol Amerikaans leven te leiden. Hij is opgevoed door zijn moeder; zijn vader was de grote afwezige. Heel veel voer voor een geanimeerde discussie over discriminatie en politieke corruptie…een interessante morgen.

 

Maart 2021  We bleven actief in coronatijd en besproken het gekozen boek met dekentje en bij de warmte van een houtkachel, in het tuinhuis van Henriette  Het boek : ‘De tolk van Java’ van Alfred Birney  (een tip van Henriette) schetst het leven van  de zoon van een Indische voormalige oorlogstolk. Het verleden is belast  de jeugd van de moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog; de jeugd van de vader, die na de oorlog van Oost-Java naar Nederland vlucht en de jeugd van de zoon, geterroriseerd door zijn paranoïde vader Het verhaal is spannend, hilarisch, gruwelijk, treurig en rauw.  Het boek werd heel goed ontvangen Ieder had zo zijn eigen ervaringen met de geschiedenis van Indonesië ….zo was er veel stof tot discussie.  Een verrijking!

Booklovers 2020 

December 2020 Ondanks de regen en corona kon de bijeenkomst van Booklovers doorgaan. Dankzij het gastvrije tuinhuis van Henriette met terrasverwarming en fleece dekentjes en overheerlijke koffie van Jeff. We lazen ‘Een soort van Liefde’ van Alicja Gescinka (voorstel van Leonie) Het vertelt het verhaal van vele soorten liefde: van een moeilijke liefde tussen vader en dochter en van een onverhoedse liefde tussen een oudere professor en een jonge studente. Lichamelijk, geestelijk, hartstochtelijk of ingehouden, steeds is de liefde ongrijpbaar en ambivalent. Een pareltje van een boek met mooie filosofische uitspraken Het was een geanimeerde bijeenkomst met een inspirerend boek

Oktober 2010 Ondanks de niet ideale omstandigheden ging de bijeenkomst van de Booklovers door….. dikke jas aan en fleece deken en corona proof.  En met de overheerlijke koffie door Jeff verzorgd. Deze keer lazen we ‘Liever dier dan mens’ van Pieter van Os,  winnaar Libris Geschiedenis Prijs 2020 (voorgedragen door Brigitte) De rode draad is het leven van Holocaust overlevende Mala Rivka Kizel, een orthodoxe, chassidische Joodse vrouw, geboren in Polen. Hoe zij tijdens de oorlog haar jeugd verloor. Een huiveringwekkend verhaal, een boek dat bijna tastbaar maakt, hoezeer mensen tot alles in staat zijn. Een prachtig en indrukwekkend boek…wat weten we toch weinig van de Poolse oorlogsgeschiedenis

 

Augustus 2020 In hartje zomer zaten we in het zon op het terras bij Leonie met het boek  ‘De meeste mensen deugen ‘ van Rutger Bregman. (voorstel van Nellie) In dit boek verweeft Bregman inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Hij neemt ons mee op een reis door de geschiedenis en geeft antwoorden op de vraag of en hoe slecht de huidige mens wel is. Zijn conclusie is positief. Het was een interessante bijeenkomst, met veel discussie over hoe de schrijver zijn bronnen gebruikt (cherry picking ) en hoe hij tot zijn conclusie komt. Niet ieder deelde die conclusie.

Maart 2020 Met de Booklovers hebben we Boekenweek goed ‘gevierd’ We bespraken het boek ‘De dood van Murat Idrissi… (op voordracht van Leonie) een dun maar indrukwekkend boek.  De korte roman geeft een indringend en overtuigend inzicht in de drijfveren van vluchtelingen en smokkelaars en de consequenties van hun handelen. Zeer overtuigend en plastisch zijn de beschrijvingen van de langzaam tot ontbinding komende lijk achterin de auto. Niet alleen een geëngageerd verhaal over het vluchtelingenvraagstuk maar ook een spannende, indringende en overtuigende fatale roadtrip in een door hitte geteisterd Zuid-Spanje.

 

Juni 2020 In november 2019 hadden we onze laatste bijeenkomst en toen gooide corona roet in het eten, 6 maanden geen bijeenkomsten door de beperkingen. Een belangrijke stap in het corona tijdperk werd toen gezet. Met de corona maatregelen in acht, zette Brigitte een kring  stoelen met 1,5 meter afstand op het gazon voor onze boekenclub met het imposante boek ‘Grand Hotel Europa’ Ilja Leonard Pfeijffer (door Henriette voorgedragen)  De twee hoofdthema’s in het boek zijn, de verloedering van Europa door het toenemende massatoerisme dat hierdoor de Oude Wereld aantast En het andere verhaal dat van de asielzoekers, ook op zoek naar Europa, maar niet om er geld uit te geven maar om er geld te zoeken. Het boek was zeer interessant,  maar toch werd er, onvermijdelijk,  steeds afgedwaald naar onze ervaringen met corona en de lock down …

Om verder te surfen klik je op het dropdownmenu (het pijltje ↓ rechts van de naam) van het tabblad PRIKBORD en vervolgens op dat van BOOKLOVERS om bij de subtabbladen te komen.
Je kunt ook gebruik maken van de links hieronder:

  • 2019:Selma van Carolijn Visser,Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans, Wij Europeanen van Wim de Wagt, Huis van de moskee van Kader Abdolah,  De avond is ongemak van Marie Lucas Rijneveld  → volg deze link.
  • 2018: tweede deel van Juliana, Vorstin in een mannenwereld van Jolande Withuis; De heilige Rita van Tommy Wieringa; Wees onzichtbaar van Murat Isik; Terug naar Neerpelt van Lieve Joris → volg deze link.
  • 2016-2017Jij zegt het van Connie Palmen; De stamhouder van Alexander Münninghoff; De onderwaterzwemmer van P.F. Thomese; De Bekeerlinge van Stefan Hertmans; Tirza van Arnon Grünberg; De levens van Jan Six van Geert Mak; Ik kom terug van Adriaan van Dis, Bernhard; een verborgen geschiedenis van Annejet van der Zijl; Juliana, Vorstin in een mannenwereld van Jolande Withuis → volg deze link….

Overzicht Booklovers vanaf 2016

Brigitte de Pree
November  2019 De avond is ongemak
Juli 2018 De heilige Rita
Juli 2017 Tirza
Oktober 2016 De stamhouder

Gastvrouw: oktober 2016, januari 2018, april 2019

Bernadette van Hellenberg Hubar
Augustus 2019 Wij Europeanen
Januari 2019 Selma
Mei 2018 Juliana

Gastvrouw: juli 2018 februari 2020

Els Verheugt
April 2019 Oorlog en Terpentijn
Januari 2018 De Levens van Jan Six
April 2017 De bekeerlinge

Gastvrouw: februari 2017, november 2017, januari 2019

Henriette Mooij
Zomer 2019 Cecile en Elsa
September 2018 Wees onzichtbaar
September 2017 Ik kom terug

Gastvrouw: oktober 2016, maart 2018, november 2018, november 2019

Leonie van de Ven
November 2018 Terug naar Neerpelt
December 2016 Jij zegt het
Gastvrouw: september 2017, mei 2018, juni 2019

Nellie Verbugt
Juni 2019 Huis van de moskee
Maart 2018 Juliana
November 2017 Bernhard

Gastvrouw: april 2017, september 2018, augustus 2019

Dian America (tot 2017) 
Febr 2017 De onderwaterzwemmer

Gastvrouw: december 2016, juli 2017


Verkorte link van dit item: http://bit.ly/2Cd0htf-Booklovers

← Terug naar het prikbord!